[ ihanin lohi-voileipäkakku ]

Kevät alkaa yllättäen olemaan tosi pitkällä, vaikkei ilmojen perusteella siltä ole aina ihan tuntunutkaan. Meillä ei itsellä ole mitään ihmeellisempiä juhlia tiedossa, mutta toisaalta voileipäkakun voi helposti pyöräyttää vaikka ihan perjantainkin kunniaksi. Tämäkin ohje on ollut meillä vuosia käytössä ja on mielestäni tosi simppeli. Meidän kalakakku saa myös joka kerta vierailta vuolaat kehut, joten tässäpä ohje teillekin kokeiltavaksi.
Tämän ohjeen voi hyvin myös puolittaa, jolloin kakusta tulee kapeampi "yhden viipaleen" levyinen malli. Leveämmästä kakusta riittää n.20 palaa.

Yhteen kakkuun tarvitset:
1 iso pussi esimerkiksi graham paahtoleipää
1 iso pussi ruis paahtoleipää. (Täyttävämmän saat, jos käytät esim.viipaloitua limppua. Silloin tosin kakun tulee vetäytyä yön yli)
n.500g savulohta perattuna
n.1/2  kurkku
ruohosipulia
200g ruohosipuli-tuorejuustoa (esim. Valion Viola)
100g maustamatonta tuorejuustoa (Viola)
Kostutukseen: sitruunakivennäisvettä tai vettä, johon on puristettu sitruunaa
Koristeluun:
300g maustamatonta tuorejuustoa
muutama lusikallinen creme fraichea notkistamaan seosta.
graavilohta, sitruunaa, herneenversoja, tomaattia jne.

  1. aloita muodostamalla tahna kalasta, tuorejuustoista ja raastetusta kurkusta. Lisää sekaan maun mukaan myös ruohosipulisilppua. Tarkista suola.
  2. leikkaa leivistä reunat pois
  3. lado leipiä tarjoiluastiaan kaksi vierekkäin n.4 leipää peräkkäin (vuorottele kerroksissa vaaleaa ja tummaa leipää noin neljän kerroksen verran) Alimmaiseksi ja päällimmäiseksi tulee leipäkerros.
  4. kostuta leivät (vaikkapa pullasudilla) reunat kannattaa kostuttaa kunnolla. Jos tarjoat kakkua samana päivänä, kannattaa kakkua kostuttaa vähän reilummalla otteella.
  5. levitä päälle tahnaa ja lisää uusi leipäkerros, Jatka, kunnes kaikki neljä leipäkerrosta on valmiina ja kostutettuna.
  6. aseta kakun päälle painava leikkuulauta ja laita jääkaappiin vetäytymään. Anna vetäytyä vähintään muutaman tunnin ajan.
  7. sekoita maustamattomasta tuorejuustosta ja creme fraichesta notkea seos ja levitä tasaisesti kakun päälle
  8. koristele esimerkiksi graavilohella ja sitruunaviipaleilla

Comments

Popular Posts