[ matkalla lapsen kanssa- vinkit lentomatkustamiseen ]

klo 20:03 | 12.1.2017
Matkamessut  lähestyy kovaa vauhtia ja monet siellä varmaan miettii, että ostaisiko sitä jonkun messuhintaisen matkan  ja että voiko sen vauvelin tai taaperon tai esiteinin kanssa lähteä valloittamaan maailmaa, vai kannattaako pysyä vain kotona. Kymmenen vuoden perhematkataiturina (tai siis luulen olevani, vaikka toki tämä on laji, jossa ei koskaan voi tietää seuraavaa käännettä) voin antaa muutaman vinkin. Ne saattaa ehkä toimia teilläkin. Take your notes:

vauvan istumapaikka ja vauvakori

Jos matkassa on mukana alle 2-vuotias, matkustaa hän yleisesti pelkillä lentoveroilla. Toisin sanoen, hänen lippunsa ei maksa juuri mitään. Kätevää ja ihanan halpaa. Muistutan kuitenkin, että tämä tarkoittaa sitä, että "vauva" kulkee matkan vanhempansa sylissä. Hän ei siis saa omaa paikkaa lentokoneesta.
Poikkeuksena tietysti silloin, kun käy hyvä säkä ja kone ei ole täysi, eikä viereen ilmesty matkustajaa. En kuitenkaan luottaisi tähän poikkeamaan. Toisaalta, lapsen pitäminen sylissä ei myöskään ole mielestäni suuri ongelma. Jos kuitenkin koet, että lisätila tulisi tarpeeseen,  lapselle kannattaa ostaa oma paikkalippu.
Lyhyillä lennoilla ja pienemmissä koneissa on harvemmin vauvoille tarkoitettuja koreja.. Mannerten välisillä lennoillakin niitä on rajoitetusti ja ne tulee yleensä aina varata etukäteen. Ei siis kannata jättää asiaa lähtöselvitystiskille. Voin kertoa, että 99,9% varmuudella, siinä vaiheessa ei paikkaa enää irtoa. Koreissa on myös painorajoitus.


Rattaat vs.kantoreppu vai molemmat

Useimmiten kaikki pienten lasten vanhemmat haluaa ottaa rattaat mukaan matkalle, mikä ei ole yhtään hullumpi ajatus. Kannattaa kuitenkin huomioida, että esimerkiksi Helsinki-Vantaan kentällä ei monellakaan lentoyhtiöllä saa viedä rattaita lähtöportille. Joillakin lentoyhtiöillä säännöt riippuvat myös lentokonetyypistä ja siitä onko kyseessä bussiportti. Valmistautuisin siis jättämään rattaat jo lähtöselvitykseen ja mikäli ne saakin viedä portille, voit olla positiivisesti yllättynyt.
Huomio myös, ettei kaikki lentoyhtiöt tarjoa rattaiden suojapusseja. Ne kuitenkin kannattaa ehdottomasti suojata vaikka jätesäkin ja teipin avulla. Joillekkin rattaille löytyy tietysti ihan lastentarvikeliikkeissä myytäviä suojalaukkujakin, jollaisen voi myös vuokrata lentokentältä Airpro.n toimipisteestä.
Useimmilla kentillä on toki myös lainarattaita, joita voi välillä olla hankala löytää.  Jos haluat pelata varman päälle, suosittelen varustautumaan rintarepun tai vastaavan kanssa. On muuten todella kätevä esimerkiksi tiukoissa koneen vaihto tai odottelutilanteissa.
Varsinkin lämpimään matkakohteeseen matkatessa ottaisin mukaan kuitenkin sekä rattaat että repun. Itse neljä erilaista reppua ja yhden kantoliinan testanneena olen todennut, että siinä tulee helposti aika kuuma sekä lapselle että kantajalle. Reppu on kuitenkin myös erittäin kätevä kapistus, jos tiet matkakohteessa on yhtään huonommassa kunnossa tai jos suunnitteilla on vaikka patikointia.


Turvatarkastus

Helsinki-Vantaalla ja monilla muillakin asemilla on lapsiperheille tarkoitettu oma turvatarkastusjono. Lapselle kannattaa kertoa etukäteen, että kaikkien pitää kävellä yksitellen tarkastusportin läpi, ja että laukut ja lelut menevät hienon läpivalaisukoneen läpi, mutta ne saa heti takaisin. Tämä aiheuttaa ainakin meillä välillä vaikeita hetkiä, koska yksin portista kävely tai nallen luovuttaminen tarkastettavaksi on aika jännittävä tilanne.

Miten estän korvakivun nousuissa ja laskuissa?

Pienimmät lapset voi imeä rintaa tai juoda pullosta nousun ja laskun aikana. Tämä estää aika hyvin korvien lukkiutumisen ja siitä aiheutuvan kivun korvissa.
Isommille lapsille voi tietenkin antaa vaikka nallekarkkeja tai purukumin suuhun, mutta se ei aina silti tehoa kovin hyvin.
Vaikka en muuten olekaan kovin innokas lapsien "varmuuden vuoksi"-lääkitsijä, olen tullut tulokseen, että lentokoneeseen mentäessä nenäsuihke (esim. Nasol) ja särkylääke on hyvä antaa ennaltaehkäisevästi n.30 minuuttia ennen nousua ja laskua. Nenäsuihke siis auttaa pitämään korvat auki ja särkylääke auttaa kipuun. Meillä ei lapset ole itkeneet kertaakaan  nousuissa ja laskuissa tämän keinon "keksittyäni".
Joku on joskus myös sanonut, että lentohenkilökunta voisi tuoda kuumat kupit korville, mikäli paine sattuu korvissa. Tästä ei itselläni ole kylläkään kokemusta.
Olen itse kokenut kerran sen järkyttävän tuskan, jonka korvien lukkiutuminen laskun aikana aiheuttaa, joten kiinnittän tähän asiaan aika paljon huomiota.

Miten saan lapseni viihtymään koneessa?

Nykyisin useimmissa koneissa on jo istumapaikkakohtaiset viihdejärjestelmät, mutta on myös koneita, joissa on yhteiset näytöt. Sanomatta liene selvää, että lapset viihtyvät aika paljon paremmin, jos saavat itse valita elokuvansa tai pelin, jota pelata lennon aikana.
Meillä on yleensä ollut mukana myös pienet reput lapsille, joiden sisälle olen pakannut muutaman lisäviihdykkeen, jonka voi kaivaa esiin vaikka silloin, jos lasta alkaa kiukuttaa. Pienelle vauvalle on toiminut uusi helistin tai vastaava ja isommille uudet kirjat, piirustusvälineet ja tehtäväkirjat sekä pienet välipalat.
Myös useimmissa lentokoneissa jaetaan lapsille pienet  lelut, puuhakirjat tai vastaavaa.
Mitään isoa lelua ei kannata tietysti ottaa mukaan käsimatkatavaroihin, mutta ilman mitään viihdykettä en lähtisi matkaan.

Pitääkö minun hankkia korvatulpat kaikille matkustajille?

Näin joskus Facebookissa kuvan tai videon, jossa perhe oli tehnyt kaikille kanssamatkustajille pienet pussukat sisältäen korvatulpat, karkkia ja anteeksipyynnön jo etukäteen, mikäli heidän lapsensa alkaisi itkemään.
On totta, ettei vieraiden lasten itku ole kovin mukavaa kuunneltavaa, mutta se ei myöskään kaada kenenkään maailmaa, jos lapsi itkee. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että ihmiset, jotka kokevat itkun ja muut äänet häiritsevänä voivat myös kantaa omia korvatulppia mukanaan. Itse ainakin ahdistun sata kertaa enemmän känniöykkäreistä kuin pienistä lapsista, oli ne lapset sitten omia tai ei.
Toki mieli voisi muuttua, jos omat lapset olisivat itkeneet lennolla pitkiä pätkiä. Joko olemme olleet siis todella onnekkaita tämän suhteen tai nämä vinkit oikeasti toimivat.

Mitä pukea lennolle päälle ja mitä pakata mukaan?

Vaikka matkakohteena olisikin lämmin paratiisisaari, on lentokoneissa usein yllättävän kylmä. Siksi suosittelen ehdottomasti pukemaan lapselle lämpimät vaatteet päälle. Mahdollisimman mukavat ja joustavat on tietysti parhaat. Lisäksi varaisin vaihtovaatteet myös isommalle jo kuivaksi oppineelle lapselle, sillä vahinkoja sattuu uusissa jännittävissä tilanteissa yllättävän usein. Lisäksi välillä voi vessat olla suljettuna pitkäänkin turbulenssin takia.
Tämän lisäksi varaisin mukaan käsimatkatavaroihin myös kosteuspyyhkeitä ja yhden vaatekerran matkakohdetta varten. Matkalaukku jää välillä matkan varrelle, ja on mukava päästä heti vaihtamaan vaatteet ennen kaupoille juoksemista.
Toiset suosivat kaikkien matkatavaroiden ottamista koneeseen. Kannattaa silloin huomioida, että käsimatkatavaoihin liittyy suht tiukat rajoitukset kilojen, nesteiden ja laukun koon suhteen.
Voinko ottaa vauvan ruokaa tai korviketta koneeseen?
Vaikka nestesäännöt ovat muuten suht tiukat, saa koneeseen ottaa lapselle lentomatkan ajaksi tarvittavan määrän soseita tai korviketta. Lisätietoa käsimatkatavaroihin liittyvistä säännöistä löydät esimerkiksi Finavian sivuilta.


Missä voin vaihtaa vauvan vaipan?

Lentokoneissa on yleensä ainakin yksi vessa, josta löytyy vaipanvaihtoon soveltuva hoitopöytä. Ahtaitahan nuo vessat on, joten kannattaa pakata hoitolaukku niin, että kaikki on helposti löydettävissä ennen vaihto-operaation aloittamista.
Lopuksi muistutan hankkimaan lapselle passin ajoissa ja tarkastamaan, että perheen matkavakuutus on voimassa. Omankin passin voimassaolo kannattaa tarkastaa mielellään jo ennen taksin ottamista lentokentälle.

Comments

Popular Posts