[ unissaan ]

klo 22:47 | 20.11.2016
Hyppelehdin pomppupallolla ympäriinsä, välillä metrossa ja välillä pitkin katuja ja kauppakeskuksia. Mietin, että kävellen olisin nopeammin perillä, mutten osaa lopettaa.
Unissa tapahtuu vaikka mitä. Viime yöt ovat olleet taas täynnä mitä omituisempia ja hassumpia unia. Yhdessä niistä Noahin kummisetä toi tälle lahjaksi viisi kynsilakkaa. Useisiin viimeöiden uniin on myös liittynyt tuo metrolla (tai aikakapselilla) kulkeminen.
Vaikka tiedän, että uneni ovat usein ihan arjessa tapahtuneiden asioiden sekamelskaa, on mielestäni silti hauska etsiä unille myös selityksiä ja miettiä, mitä alitajunta yrittää milloinkin kertoa. Joskus muinoin sain lahjaksi unikirjan, mutta en ole varma sen nykyisestä lokaatiosta. Siispä useimmiten sukellankin googlen syövereihin ja lähden etsimään vastauksia, mitä uneni voisivat tarkoittaa.
Varhaisimmat unimuistot mulle on jäänyt lapsuudesta. Silloin varsinkin pahat unet tuntuivat erityisen voimakkailta ja varmasti jäivät siksi mieleenkin. Yksi mieleenpainuvimmista on varmasti uni, jossa olin piilossa puun takana ja äitini juoksi minua etsiessään järveen ja vajosi pinnan alle. Muistan vieläkin sen ahdistavan tunteen, kun heräsin huutaen Äitiä ääneen. Yhdessä unessa karhut tulivat sisälle mummilaan ja toisessa taas kannoimme kaverini kanssa keittiön pöytää ja myimme sen päältä kalaa, jolloin kaksi pelottavan näköistä miestä tuli vastaan ajaen isäni autoa. Osa lapsuudessa näkemistäni pahoista unista liittyi varmasti myös vanhempieni avioeroon ja menettämisen pelkoon. Tai näin ainakin nyt jälkikäteen ajattelen.
Toki näen välillä edelleenkin ahdistavia ja pelottaviakin unia. Esikoista odottaessa näin unta, että kävelin puiston läpi, joka oli täynnä isoja mustia hämähäkkejä, mutta pääsin niitä pakoon. Toisen raskauden aikana näin unta, että kohdussani kasvoikin pieniä koiranpentuja. Molempien unien jälkeen olen ainakin ollut erittäin onnellinen tai huojentunut, kun olen herännyt.
Unissa myös tunteet niin hyvässä kuin pahassa ovat paljon voimakkaampia. Viha ja rakkaus tuntuvat molemmat yleensä ylitsevuotavilta. Pahinta unessa on hirveä vihan tai pelon tunne, mutta suusta ei tulekaan mitään ulos tai jalat eivät kanna.
 Hieman ennen yhden parisuhteen päättymistä näin unta, että taivas oli jäässä. Uni oli kaunis, mutta silti todella ahdistava. Kaverini sanoikin silloin, että mun pitäisi kuunnella mitä sisimmässäni tapahtuu. Isoja käsittelemättömiä päätöksiä elämässä, jotka todella taisi päästä uniin saakka.
Kävelen työkaverini työpöydän luo keskustellakseni työasioista. Olen vetänyt sukkahousut päähän ja lisännyt huuliin huulipunaa. Työkaveri käyttäytyy, kuin tämä olisi ihan normaalia.
Unet voi välillä olla niin urpoja, että aamulla ei tiedä pitäisikö nauraa vai epäillä omaa mielenterveyttään. Miksi ihmeessä menisin töihin sukkahousut päässä?? Yleisesti ottaen hassut unet kyllä vain huvittaa. Ja mikä parasta todella usein olen unissani töiden sijaan matkalla. Useimmiten New Yorkissa, mutta silloin tällöin kyllä muuallakin maailmalla. Matkustelu on kivaa ja unissa ihan ilmaistakin. Toki herääminen tähän todellisuuteen tässä tapauksessa välillä vähän harmittaa.
Moni muukin on tuntunut näkevän tosi outoja unia viimeaikoina. Onkohan se tämä pimeä aika  vai se viimeviikkoinen superkuu, joka saa tän aikaan?


 

Comments

Popular Posts