[ voihan luonnonpäivät ]

klo 20:23 | 27.1.2017

" Ei onni synny sen saavuttamisesta, mitä meillä ei ole, vaan sen arvostamisesta, mitä meillä jo on."- Koenig


Tiesitkö, että Suomesta tulee ensimmäinen maa, jossa luonto saa oman liputuspäivänsä.  Liput vedetään salkoon 26.8. tuhansien järvien, metsien ja sinisen taivaan kunniaksi. 100- vuotiaan Suomen luonto on todellakin liputuspäivänsä ansainnut, mutta sen lisäksi juhlistetaan luontoa myös kolmen muun Luonnon päivän merkeissä. Niistä ensimmäistä vietetään jo ensi viikolla 4.2.


Monille luonnossa liikkuminen on  tietysti arkista tai ainakin viikoittaista touhua, mutta se ei silti  ole kuitenkaan läheskään kaikille itsestäänselvyys.
Luonnon päivien ideana on kannustaa ihmisiä lähtemään luontoon ja tutkimaan lähimaastoja, mutta myös innostaa  järjestämään tapahtumia ja tempauksia kyseisenä päivänä. Luonnon päivien sivuilta löytyykin jo useita ideoita ja tapahtumia ensi viikon lauantaille ympäri Suomea. Miltä kuulostaisi talvinen piknik, maailman suurin hiihtokoulu, avantouinti, pulkkailu tai vaikka eläinten jälkien tutkiminen. Vai keksitkö itse jotain vielä hauskempaa? Parasta on, että kuka vaan voi toimia tapahtumanjärjestäjänä ja markkinoida tapahtumaa Luonnon päivien sivuilla.
Vaikka patikointi kansallispuistossa upeissa maisemissa on ainakin itselleni se ensimmäinen ajatus, joka luonnon päivästä tulee mieleen, voi luonnosta nauttia ihan vaikka lähimetsässä tai puistossakin. Meillä lapset rakastaa retkiä lähelle ja kauas, eikä viime viikonloppunakaan tarvinnut mennä sataa metriä pidemmäksi juomaan kuumaa kaakaota ja leikkimään.


Parasta on, kun metsä muuttuu luonnon omaksi leikkipuistoksi;  isot kivet hevosiksi, joilla voi ratsastaa, kannot metropysäkeiksi ja puut kiipeilytelineiksi. Eikä luonnossa seikkailu varmasti myöskään tee hallaa meille aikuisillekaan. Tutkimuksien mukaanhan jo lyhyet oleskelut luonnossa saavat stressi- ja verenpaineen tason laskemaan.
Jos saisin itse päättää ensi lauantain ohjelman, nukkuisin yön ulkona tähtitaivaan alla. Unelma saattaisi tosin kaatua viimeistään, kun vesisade iskisi vasten kasvoja. Jonkinlainen sukellus tietty sekin.
 Mutta vähän vähempikin riittää tällä kertaa. Ajatuksena on ainakin paistaa tikkupullia nuotiolla lasten kanssa ja sukellamme teeman mukaisesti talveen ja sen rientoihin tulevan viikon sään mukaan. Liity ihmeessä seuraan ja kannusta muitakin jakamalla kuvasi sosiaalisessa mediassa merkkaamalla ne tunnisteella #luonnonpäivät
Ja toki seuraan saa liittyä ihan virtuaalimaailman ulkopuolellakin.  Pistetäänkö pystyyn kunnon pullatehdas??


Ps. Sain viime viikolla mahtavia uutisia. Olen nimittäin voittanut opastetun kierroksen omavalinteiseen kansallispuistoon valitsemanani luonnonpäivänä. Jätämme toistaiseksi tämän kierroksen suunnittelun ja toteutuksen hieman tuonnemmaksi, mutta näillä näkymin suuntaamme Aronin kanssa Kolille. Mikä on sun lemppari kansallispuisto Suomessa?


We are celebrating 100 years old Finland By four nature days, first one being in just one week ( Feb 4th). You can find several events accross the country or even organize your own event. Did you know that Finland is going to be the first country in the world to have own flag day for it's nature. 

"we could never have loved the earth so well if we had had no childhood in it" - G Eliot

Comments

Popular Posts